Naturens Rige med i det gode, grønne selskab

Ringkøbing-Skjern Kommune er netop blevet optaget i netværket “DK2020 – klimaplaner for hele Danmark”. Borgmester kalder det en stor mulighed.

 

Med optagelsen i “DK2020 – klimaplaner for hele Danmark” skal Ringkøbing-Skjern Kommune og 66 andre kommuner bl.a. udarbejde lokale klimahandlingsplaner, der kan sætte internationale spor.

– Vi er rigtigt glade for at være kommet med i DK2020. Som en kommune med en tydelig grøn energiprofil er det et netværk, vi naturligt hører til i. Samtidig er det en stor mulighed for at lade os inspirere. Vi har en af Danmarks absolut mest ambitiøse klimaplaner, og derfor glæder vi os meget til at lytte og lære og selvfølgelig også inspirere de andre kommuner i netværket, siger borgmester Hans Østergaard.

 

Stærke kræfter

Han mener, at det bl.a. er kommunens Energi2020-strategi, der gør, at Ringkøbing-Skjern Kommune kvalificerer sig til netværket. Et af resultaterne af strategien er bl.a., at der i kommunen produceres en mængde vedvarende energi, der svarer til 150 procent af det samlede elforbrug på tværs af alle virksomheder og husstande i kommunen.

Strategiens resultater taler sit eget tydelige sprog, og er blandt andet også årsagen til, at kommunen netop har været en af finalisterne til at vinde en stor pris i EU. Det er de erfaringer vi vil bringe med os ind i netværket, siger Hans Østergaard.

 

Ringkøbing-Skjern Kommunes fossilfri i år 2040

Netværket DK2020 har fokus på det samlede klimaaftryk, hvilket spiller sammen med Ringkøbing-Skjern Kommunes nye målsætning om at blive fossilfri i år 2040 – 10 år tidligere end regeringens målsætning om det samme i 2050. Det er Realdania, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, der står bag DK 2020.

Kommunernes klimahandlingsplaner vil blandt andet indeholde anvisninger på, hvordan kommunerne kan blive klimaneutrale senest i 2050 og sætte ambitiøse delmål for reduktion af drivhusgasser. Undervejs har de 20 kommuner fået teknisk hjælp og sparring af globale og danske eksperter fra C40 og Danmarks grønne tænketank CONCITO, så planerne lever op til C40’s standard for klimaplanlægning.

46 nye kommuner i ‘DK2020 – klimaplaner for hele Danmark’

Ballerup, Brøndby, Esbjerg, Favrskov, Faxe, Fredensborg, Furesø, Fåborg-Midtfyn, Gentofte, Gladsaxe, Guldborgsund, Haderslev, Hedensted, Herlev, Herning, Hjørring, Holbæk, Horsens, Hvidovre, Kerteminde, Kolding, Langeland, Lyngby-Taarbæk, Nordfyn, Nyborg, Odder, Odense, Odsherred, Ringkøbing-Skjern, Rudersdal, Rødovre, Skive, Slagelse, Sorø, Struer, Svendborg, Syddjurs, Tårnby, Varde, Vejen, Vesthimmerland, Viborg, Vordingborg, Ærø, Aabenraa og Aalborg.

 

De fem regioner samarbejder

Opgaven med at rådgive de kommuner, der fremover bliver en del af DK2020, og facilitere deres arbejde med at udvikle klimahandlingsplaner, organiseres i samarbejde mellem hver af de fem regioner og KL’s Kommune Kontakt Råd (KKR) i. Danmarks grønne tænketank CONCITO er overordnet projektsekretariat og videnspartner i projektet. KKR er et samarbejde mellem kommunalbestyrelserne i hver af landets fem regioner, der varetager kommunernes interesser.

Deadline2020

Baggrunden for DK2020 er rapporten “Deadline 2020”, som det internationale bynetværk C40 udgav sammen med konsulentbureauet Arup i 2016 i kølvandet på Parisaftalen. Rapporten sætter en global standard for, hvordan byer og kommuner kan bidrage til at opnå Parisaftalens målsætninger. Den peger samtidig på, at op til 40% af Parisaftalens mål kan nås ved at gennemføre de rette klimaindsatser i verdens byer og kommuner. Efter at have udgivet Deadline2020 rapporten har C40 udarbejdet en global standard for, hvordan bynetværkets 97 medlemsbyer kan udarbejde klimahandlingsplaner, der kan levere Parisaftalens mest ambitiøse 1,5°C målsætning. Og det er denne globale og ambitiøse tilgang, de danske kommuner skal realisere gennem DK2020.

 

Mere om DK2020 – de første 20 kommuner

Realdania etablerede i 2019 projektet DK2020, hvor 20 danske pilotkommuner gennemgår et forløb, der ruster dem til at videreudvikle, opgradere eller tilpasse deres eksisterende klimaarbejde til den globale “best practice” på området og i sidste ende udvikle klimahandlingsplaner, der lever op til Parisaftalens 1,5°C målsætning.

De 20 første kommuner i DK2020 er Albertslund, Allerød, Assens, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Helsingør, Høje-Taastrup, Jammerbugt, Køge, Lejre, Lemvig, Lolland, Middelfart, Randers, Roskilde, Samsø, Sønderborg, Vejle og Aarhus.

 

Fakta: Mere om ‘DK2020 – klimaplaner for hele Danmark’

Alle landets kommuner har frem til 21. oktober kunne søge om at blive en del af ‘DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark’. 46 kommuner har ansøgt om at være en del af den første runde, hvor de nu skal i gang med at udvikle en lokal klimahandlingsplan. Igen i 2021 åbner endnu en ansøgningsrunde.

Realdania, KL og regionerne bidrager hver med 15 mio. kroner til ‘DK2020 – klimaplaner for hele Danmark’, hvilket giver mulighed for at invitere alle landets kommuner med i projektet fordelt over to runder.

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *