Fra verdensmål til hverdagsmål

Grøn Fremtid blev stiftet i 2017 af Dorte og Jan Gade Godsk Hansen. Den sommer havde de været på Samsøs Bæredygtighedsfestival, hvor de blev så inspirerede, at de hjemme i Kgs. Lyngby begyndte at tænke ”hvad kan vi gøre?”.

For det er faktisk Jan og Dortes tilgang – at alle kan gøre noget. Og selvom der er forskel på at bo på en ø i Vandkants Danmark og i en middelstor hovedstadskommune, så blev besøget på Samsø startskuddet på foreningen ”Grøn Fremtid”.
Mange store virksomheder har i dag taget FNs verdensmål til sig og udbreder gerne viden om hvordan man kan leve mere bæredygtigt med netop deres ydelse eller produkt. Men hvordan omsætter man som individ dén viden til sin egen hverdag? Det er en af de udfordringer Jan og Dorte har taget på deres skuldre.

 

Det brune punktum

Jan og Dorte startede foreningen, besluttede sig for at bliver klogere på, hvad de selv kunne gøre. Og de lod det ikke blive ved deres eget husholdning. De tog op på kommunen, hvor de ikke kun fortalte om deres bekymring for at Kgs. Lyngby, som blev mere og mere bebygget og mindre og mindre grøn, de kom også med forslag til hvad der kunne gøres.

”Lyngby-Taarbæk er jo kendt som ”det grønne område”, siger Jan og fortsætter med et smil: ”det skulle jo nødigt blive kendt som det brune punktum”. Og oppe på kommunen var de meget interesseret i hvad Jan og Dorte havde at sige.

 

Bæredygtighedsberegneren

Det var ikke kun deres kommune der var lydhøre. Det samme var DTU, da de kontaktede dem med henblik på et samarbejde om en ”bæredygtighedsberegner”. For det viste sig, at det med at leve bæredygtigt, er et mere kompliceret regnestykke end man umiddelbart skulle tro.

For hvor sætter man bedst ind overfor ens eget CO2 udslip? I Danmark har vi hver især et udslip på godt og vel 19 tons CO2 om året. Det er inklusiv vores andel af det offentlige forbrug. Og hvordan bringer så det tal ned til det anbefalede to tons? Skal man stoppe med at flyve, sælge sin IPad, blive veganer eller isolere loftet? Der er så mange faktorer ind over, fordi alles forbrug er så individuelt, at det for de fleste menneskers vedkommende er et uoverskueligt regnestykke.

Foreningen Grøn Fremtid efterlyste nogle test-familier der var villige til at blive udfordret i at ændre deres livsstil til at leve mere bæredygtigt baseret på data fra ”Bæredygtighedsberegneren”.

DTU bearbejdede familiernes forbrug og på baggrund af deres data, fik hver familie præcis besked om hvor de kunne sætte ind henne, på beregnings af deres forbrug af fx transport, tøj, madvarer, varme, el, vand og div. gagets.
Bæredygtighedseregneren er stadig på udviklingsniveau, men det er Jan og Dortes store ønske at det en dag kan blive allemandseje.

Jan og Dortes råd til at leve bæredygtig:

Overordnet er det, der er vejer tungest i vores CO2 forbrug: Mad, transport inklusiv fly, bolig, energi samt ting og sager. Mange tænker på at skære ned på tøj, men glemmer f.eks. sengetøj, puder og afskårne blomster. Ud af testforløbende er der kommet mere konkrete indsigter som:

  • Accepter at du ikke stoppe al forbrug 100%, men vid hvor kan du gøre en forskel?
  • Tal med andre, lad dig inspirere – hvad gør de?
  • Start i det små – hvad vil være nemt at begynde med? Hav en kødfri dag, men lav dobbelt portion, så har du til to dage. Eller skift oksekød ud med kylling, hvis du ikke kan se et liv uden kød
  • Arbejdspladsen kan være et sted at starte, fx firmabilen, det organiske affald fra kantinen kan tages med hjem og bruges til kompost. Vær med til at droppe plastik vandflasker til møder, engangskurs ved kaffemaskinen. Færre firmarejser og flere møder via skype.
  • Bor du i lejebolig og kan ikke selv bestemme hvor du får din varme fra? Bliv klimaaktivist med dine naboer og forlang mere bæredygtighed af jeres udlejer.
  • Husk – du kan altid gøre noget! For sammen gør vi en forskel, eksempelvis lykkedes det 5 testfamilier i Lyngby-Taarbæk, at reducere deres CO2 forbrug med 28,500 Ton CO2 i løbet af 3 måneder. Hvis alle i kommunen begyndte at leve som testfamilierne ville kommunes borger spare 89.090 Ton CO2 årligt til sammen, svarende til 5240 færre borgere i Lyngby-Taarbæk.

 

 

Vil du vide mere om Grøn Fremtid, kan du læse mere her.

 

 

 

 

Vil du vide læse mere på Kommunalt.dk, så læs “Ministeriernes implementering af handleplan for Verdensmål” her.