Tilbud til kommuner

Når du skal ind og sælge til en kommune, skal du på et tidspunkt udarbejde et tilbud.

Der gælder imidlertid forskellige regler for tilbud og udbud af opgaver i kommuner.

Når kommunen selv sender opgaver i udbud

Der gælder en række regler for udbud fra kommuner i Danmark. En del af reglerne er bestemt fra EU for at sikre konkurrencen, så udenlandske virksomheder også har mulighed for at byde på opgaver. Inden for byggeri og anlæg gælder der særlige regler, se afsnit nedenfor.

Generelt gælder det, at opgaver over kr. 1,59 mio. skal sendes i udbud. Det vil sige, at hvis du har en service eller et produkt der ligger under kr. 1,59 mio. i indkøb, kan kommunen godt indgå en aftale direkte med din virksomhed, men ofte vil kommunen alligevel sende det i udbud eller selv vælge leverandører ud, som får mulighed for at give et tilbud.

Det vanskelige kan være som privat leverandør at vide, hvornår der er mulighed for at byde på en opgave i en kommune. Det kræver ofte et særligt dybtgående kendskab til kommunernes budgetter og politikker.

Regler for udbud i bygge- og anlægsopgaver

Hvis en opgave er meget stor, dvs. over 40 mio. kroner, skal opgaven udbydes efter udbudsloven. Hvis opgaven er under 40 mio. kr.  skal opgaven udbydes under tilbudsloven. For begge disse to typer opgaver gælder, at der er tale om en opgave, som kommunen selv sender i udbud.

Det kan være svært at finde ud af, hvor kommunernes udbud bliver annonceret. Det er en mulighed at kontakte kommunen og høre hvor de annoncerer udbud. En anden mulighed er at følge med på forskellige tilbudsportaler.

Når du selv henvender dig til kommunen med en service eller et produkt

Hvis din virksomhed kan komme ind og få en kontakt med kommunen på et tidligt tidspunkt og har fået konstateret, at kommunen rent faktisk har et behov for din virksomheds produkter, har du mulighed for at etablere en relation til nøglemedarbejdere i kommunen og derved undgå en situation med konkurrence fra andre udbydere og evt. udbud. Dette er en meget gunstig situation for mange mindre virksomheder eller virksomheder, der er nye på det kommunale marked.

Hvordan udarbejder du et tilbud?

Hvis du skal udarbejde et tilbud på en opgave, der er sendt i udbud af kommunen gælder der en lang række regler og din virksomhed skal kunne leve op til en lang række formelle krav. Det vil ofte være en meget ressourcekrævende opgave at udarbejde et tilbud på en udbudt opgave. Du bør derfor overveje, om det kan betale sig for din virksomhed at gå ind i en tilbudsrunde.

Hvis du skal udarbejde et tilbud på en opgave, som ikke er i udbud, er det lettere at udarbejde et tilbud, men der er stadigvæk en lang række formelle og uformelle krav din virksomhed skal leve op til.

Få hjælp til udarbejdelse af tilbud til kommuner

Hos kommunalt.dk og Influenter har vi mange års erfaring i rådgivning om, hvordan man bedst kommer ind på det kommunale marked og afgiver tilbud, der matcher kommunernes tankegang. Du kan derfor med fordel kontakte os for en uforpligtende snak om, hvordan du kan optimere dine tilbud til en kommune.

Gladsaxe giver erhvervslivet en hjælpende hånd

Gladsaxe giver erhvervslivet en hjælpende hånd ved at fremrykke planlagt vedligeholdelse af kommunale bygninger og betaling af regninger til leverandører. Gladsaxe giver ligesom København erhvervslivet en hjælpende hånd ved at fremrykke betalingen af regninger til

Læs mere »

Analyse: Kommunale budgetter for 2020

De kommunale budgetter for 2020 har fokus på velfærd og klima Influenter A/S har gennemgået samtlige 98 kommuners budgetter for 2020. Gennemgangen viser, at de samme temaer fra folketingsvalget i 2019 går igen i de

Læs mere »

Seneste indlæg